Stichting Lost a Child
 

Album overleden rapper Skinny Vinny (19) uitgebracht

Album overleden rapper Skinny Vinny (19) uitgebracht

’Onze zoon rijmde en dichtte over dagelijkse dingen’

HEEMSKERK - Een half jaar geleden verloor vader Peter Hekman uit Heemskerk volkomen onverwacht zijn zoon Vincent aan hartfalen. De pas 19 jaar oude knul was vastbesloten het als rapper ver te gaan schoppen in de muziekbusiness. „Samen met zijn producer Niels Henke (dj NLZ) was hij bezig met dat ene ultieme doel: een cd opnemen”, vertelt Peter. Zover kwam het niet, want Vincent overleed op 20 juli jongstleden. Maar dankzij de inspanning van vader Hekman en Niels verschijnt vandaag alsnog het album van rapper Skinny Vinny, getiteld ’De echte ik’.

Vincent slikte medicijnen voor zijn schildklier. In eerste instantie dachten vader en moeder Hekman dat onzorgvuldig gebruik daarvan mogelijk Vincents doodsoorzaak zou kunnen zijn. „Daar is onderzoek naar geweest en pas na maanden kregen we te horen dat Vincent een virus onder de leden had dat op zijn hartspier is geslagen.” Om die reden heeft Peter Hekman mede besloten om de helft van de cd-opbrengst te doneren aan de Nederlandse Hartstichting.

Skinny Vinny was anders dan een hoop van zijn muzikale collega’s. Geen opgepompte macho die enkel aan zijn eigen genot dacht en vrouwen puur als lustobject zag. Geen haatraps over bendeoorlogen en zeker geen nummers vol met vloek- en scheldwoorden, zoals maar al te vaak gebruikelijk is in dit genre. In plaats daarvan rijmde en dichtte Vincent over de dagelijkse dingen die zich in zijn leventje afspeelden.

„Z’n eigen problemen, maar ook over zijn vriendinnetje, stappen, het strand in Wijk aan Zee. Zelf vind ik zijn nummer over loverboys bijvoorbeeld heel mooi. Vincents artiestennaam komt voort uit het feit dat hij vrij mager was. Hij heeft nooit veel vet op de botten gehad, je kon zijn ribben tellen”, vertelt vader Hekman. „Het was een klein, pezig mannetje, de helft van een tweeling.” Lacht: „Als je googelt op Skinny Vinny kom je trouwens in eerste instantie een Amerikaanse bodybuilder tegen in de allerlaagste gewichtsklasse.”

Vincent heeft hele mooie raps gemaakt. Trots vertelt Peter: „Misschien hebben we bij leven wel onderschat hoe talentvol hij was. Dat konden we ook niet weten want alle nummers stonden op Vincents eigen computer, of die van zijn producer. Maar hij had een bepaald gevoel voor humor én gevoel voor ritme! En het is echt begonnen met: ’Pap, rijmt dit?’, ’Pap, kan dat?’”, memoreert vader Hekman. „Hij was 8 of 9 jaar en toen kreeg hij van een neef een cd van Brainpower met daarop het nummer Dansplaat. Zo is het allemaal begonnen.”

Ironisch genoeg betekende de song ’Als ik ga’ Skinny Vinny’s doorbraak. Het nummer is opgedragen aan zijn overleden vriend Duncan uit Beverwijk. „Onvoorstelbaar toch dat Vincent zelf een jaar daarna is overleden?” Het refrein van deze rapsong is ingezongen door Iris van der Meij. Zij zingt vandaag tijdens de lancering van de cd heel toepasselijk het zeer gevoelige nummer Skinny Love speciaal voor Vincent. Het is de prachtige ’ballad’ waarmee het 15-jarige meisje Birdy momenteel hoog in de hitlijsten staat. „Ik hoop dat er heel veel mensen komen, dat er bij wijze van spreken niemand meer bij kan. Dat zou wel heel gaaf zijn.”

De zogeheten album release party vindt vanavond om 20.00 uur plaats in De Nozem en De Non aan de A. Verherentstraat 1 in Heemskerk. De eerste cd wordt uitgereikt aan de bekende Nederlands-Surinaamse rapper Keizer.

Bron: De Telegraaf